Johan Walhain, ex ATG en nu bij Toneelgroep Theater, bewerkt de verhalen van Don Camillo en de kleine wereld, bekend geworden door de films met de Franse komiek Fernandel, voor het toneel. 1 "De populariteit van Don Camillo is, sinds hij in 1947 uit het brein van Giovanino Guarechi is ontsproten,  in verrassend korte tijd over de halve wereld uitgedijd. Wij voor ons zouden de verklaring daarvoor vooral willen zoeken in de vrijwel ongerepte kinderlijkheid van de hoofdfiguren. Zij hebben een grote mond en stevige knuisten die nogal gauw de mouwen uitvliegen, zoals bij jongens, die zich met alle ernst aan hun spel geven, de politiek in dit geval, zij bakken elkaar poetsen waar zij kunnen, maar als het er op aankomt gaan zij voor elkaar door het vuur, en zij blijven eerlijk" (De Tijd, 9 jan. 1954).

 

boven_strijd_t166

Rob de Vries en Van Dalsum als Peppone en Don Camillo

 

Het publiek geniet als de communistische Italiaanse burgemeester Peppone en de katholieke pastoor Camillo met elkaar op de vuist gaan. Die rollen zijn Rob de Vries en Van Dalsum ook op het lijf geschreven: Toen tijdens de oorlog in het gijzelaarskamp in St. Michielsgestel geen missen mochten worden opgedragen, zorgden de communistische gevangenen die de buitenwacht hadden, dat de ouwels die voor de clandestiene mis nodig waren, naar binnen werden gesmokkeld. En zulke dingen hebben vaak meer waarde dan hoogdravend  geharrewar. Dat is het wat me in het stuk aantrekt.

 

boven_strijd_t167

Tijdens de repetities wordt Van Dalsum vijfenzestig. Regisseur Kees van Iersel (links) en Rob de Vries (rechts) verrassen hem met een kist sigaren en een echte burgermeester (Matser van Arnhem), die hem  feliciteert en met genoegen terug ziet in zijn stad, waar 25 jaar geleden Van Dalsum's doorbraak met het Oost-Nederlands Toneel begon.

 

De opvoering van Peer Gynt in de regie van Van Dalsum met de oorspronkelijke muziek van Edward Grieg, uitgevoerd door het Gelders Orkest o.l.v. Leo Pappenheim, en een dansgroep o.l.v. Do van Dalsum, is een grand spectacle, waarmee  het nieuwe Gelderse Provinciehuis in Nijmegen wordt geopend. Met deze saga nam Ibsen zijn Noorse landgenoten op de hak. Peer verzeilt in zijn fantasie en dromen in allerlei trollen- en liefdes avonturen, wordt slavenhandelaar, lijdt schipbreuk en komt tenslotte in zijn ouderdom tot inkeer.

 

boven_strijd_t168

Peer draagt zijn moeder Aase op zijn rug

 

Rob de Vries en Hetty Beck (ex ATG) munten uit als Peer en zijn moeder Aase. "De regie van Van Dalsum bereikte vooral in de hal van de Trollenkoning uitnemende effecten, zodat de scène uitgroeide tot een monsterachtige fantastische en onvergetelijke episode" (De Tijd) en in b.v. een uitstekende bruiloftsscène waarin de bruid geschaakt wordt door Peer Gynt (Het Parool). 

 

  1. Een wereldpremière. Ook Amerika, Engeland, Frankrijk, Italië en Duitsland willen Walhain's toneelbewerking op het repertoire nemen.

 

  Terug