Van Dalsum regisseert met veel succes De getemde feeks van Shakespeare 1 met Johan Schmitz als Petrucio, waarin Jenny van Maerlant als de feeks Kaatje en Cruys Voorbergh als Gremio uitblinken. De voorstelling heeft vaart en verve, maar was onstuimiger toen hij het stuk met Studio in 1939 onder moeilijke omstandigheden bracht en hijzelf Petrucio speelde en Fien de la Mar Kaatje (zie De getemde feeks 1939). Toentertijd moest zijn decor in het kleine toneeltje van Het Muzieklyceum passen. Nu heeft hij wel de ruimte en ontwerpt hij een nieuw decor voor het renaissancistische Padua in Italië, waar het stuk zich afspeelt.

 

koninglear_t133

Decorontwerp voor De getemde feeks. Het decor bestaat uit een achterdoek met voorbouw en een vaste lijst. Collectie en foto TIN

 

De vorm en kleur zijn gebaseerd op het interieur van de basiliek van St. Franciscus in Assisi en de fresco's van Giotto, die Van Dalsum gezien heeft. Hij had er ook afbeeldingen van.

 

koninglear_t134

Verkondiging aan Zacharias, fresco van Giotto

 

koninglear_t135

Detail van  het achterdoek. Het gebouwencomplex rechtsboven lijkt op de basiliek van St. Franciscus in Assisi, die ook tegen de bergen ligt.

 

koninglear_t136

Werktekening met maatvoering. Collectie TIN. foto SvD

 

  1. In De getemde feeks van Shakespeare mag de jongste dochter niet van haar vader trouwen voordat zijn feministische oudste dochter Katharina een man heeft. Met de bruidsschat in het vooruitzicht wil Petrucio dat wel op zich nemen. Hij speelt humoristische vernederende veroveringsspelletjes met haar tot ze zich onder protest aan hem overgeeft en ten slotte zijn gehoorzame vrouw wordt.

 

  Terug