Twee oktober 1951 wordt Neerlands eerste officiële TV programma uitgezonden vanuit studio Irene in Bussum. Na gongslagen kondigt omroepster Jeanne de Roos staatssecretaris Cals aan, die hoopt, dat deze nieuwe vorm van de techniek de geest niet zal gaan beheersen, maar zal dienen tot verheffing der cultuur. Na de voorzitter van de Nederlandse Televisiestichting prof. Kors O.F. (KRO) en Prof. N. A. Halbertsma over de techniek volgt als hoofdschotel De Toverspiegel, geschreven door Willy van Hemert, Peter Koen en Evert Werkman en geregisseerd door  de boomlange Eric de Vries.

 

koninglear_t149

Van Dalsum als professor Video met Louis Bouwmeester, de achterkleinzoon van de grote Louis. Twee ambtenaren van de arbeidsinspectie maakten proces-verbaal op wegens het meespelen van de elfjarige.

 

"Professor Video liet zijn leerling door de toverspiegel [= de televisiecamera] zien hoe men in 1600 geïnformeerd raakte (een Vondeliaanse scène met de acteurs Ank van der Moer en Johan de Meester) en hoe het in het jaar 2600 zou zijn. De cabaretière Hetty Blok speelde een toekomstmevrouw die haar man in het buitenland kon bellen per `televifoon'. Ze was gekleed in futuristisch bedoeld plastic. Daaronder droeg ze een zwarte balletmaillot, beschikbaar gesteld door De Vries' echtgenote Hans Snoek, de grande dame van de Nederlandse dans. "Maar dat was helemaal niet nodig", zegt de latere Zuster Klivia, "want binnen vijf minuten was dat plastic pak helemaal niet doorschijnend meer door alle condens die eronder kwam. Zo heet was het er" (Televisie Eindhoven Philips).

 

koninglear_t150

Van Dalsum repeteert met Louis Bouwmeester

 

TV toestellen zijn er nauwelijks. De uitzending wordt voornamelijk gevolgd in stampvolle cafés of voor etalages van radiowinkels, waardoor af en toe verkeersopstoppingen ontstaan. Het beeld valt slechts vier minuten weg, maar wordt erg gestoord door het verkeer: "Hopelijk scheert zich bij een volgende uitzending niemand elektrisch, wordt er niet elektrisch gestreken en wordt het trolley- en autoverkeer verboden tijdens de uitzendingen" (De Telegraaf).

 

  Terug