Eindexamen van Dreyer (vertaling en rol Do van Dalsum, regie Van Dalsum) trekt 75.000 toeschouwers, wat er meer hadden kunnen zijn als Cruys Voorbergh niet naar Amerika vertrokken was. Zijn rol wordt later overgenomen door Paul Storm. De spelers worden overal in het land met staande ovaties gehuldigd.

" De centrale figuur is Knud Sengebusch, leerling van een door Brodersen geleide school (gespeeld door resp. Cruys Voorbergh en Van Dalsum). Knud vreest het eindexamen waar hij al tweemaal voor gezakt is. Directeur Brodersen doet zijn best te voorkomen dat Knud opnieuw zakt, maar hij stuit daarbij op wanbegrip en hardheid van enkele conservatieve leraren voor wie psychische factoren niet meetellen. De problemen rondom de jongen worden nog groter wanneer blijkt dat hij en een van zijn leraren (gespeeld door Carpentier Alting) verliefd zijn op hetzelfde meisje. De spanning tussen hen beiden neemt toe, maar tenslotte weet Brodersen hen te verzoenen" (Plekker 1983).

 

Volgens J.B. Schuil in het Haarlems Dagblad behoort deze voorstelling internationaal tot het beste: "Ik herinner mij Van Dalsum niet in een zo warm-menselijk gespeelde rol als deze directeur. ... Prachtig heeft hij tot in de kleinste details deze rol, die tot zijn allermooiste gerekend mag worden, tot een indrukwekkend geheel opgebouwd. Een mens met een gouden hart, een pedagoog zoals je een heel enkele maal maar in je leven ontmoet en wie je alle kinderen als leidsman zou willen toevertrouwen."
  Terug