De twee jaar oudere Jo Sternheim heeft net als Albert een kantoorbaan achter de rug, toneelles van Jan C. de Vos sr gehad en debuteert ook in 1909 bij Royaards. Ze raken bevriend en gaan samenwonen. Sternheim: "Jij was altijd een gelovig katholiek, ik een fel socialist. In je vrolijke buien schold je me uit voor ongelovige hond. Maar wijs mij eens een rooms-rode coalitie die het zo lang in waarachtige vriendschap heeft uitgehouden." En als Van Dalsum zijn vriend riposteert, herinnert hij hem aan de dagen toen zij samen als jonge vrijgezellen in één huis woonden. Van Dalsum: "Ik haalde toen de boodschappen en jij maakte altijd de groente schoon. Dat deed je goed. De beste rol die ik je ooit zag spelen!" 1

 

Door Sternheim komt Van Dalsum in aanraking met het socialisme. Twee jaar later spelen ze allebei in De opstandelingen van de socialistische schijfster Henriëtte Roland Holst (zie 1911). Van 1929 tot 1953 is Sternheim acteur bij Van Dalsum en in die tijd ook zestien jaar zijn zakelijk leider.

 

Hiernaast een detail van het portret dat de Limburgse schilder Harry Koolen van Sternheim maakte tijdens WOII. Het schilderij hangt in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

 

  1. Limburgs Dagblad 1949 bij Van Dalum's 40jarig toneeljubileum.
  Terug