Ik ging met mijn introductie naar Royaards, die die avond Adam moest spelen in Adam in ballingschap. Het was ongeveer zeven uur en Royaards was zich al aan het voorbereiden op die rol. In dat opzicht dat hij volkomen naakt in de kleedkamer zat en mij dus zodanig ontving. Hij sloeg met zijn handen op zijn dijen en zei: Zo beste jongen, jij wilt dus aan het toneel? Ja, mijnheer Royaards. Nou, laten we eens een proef nemen.

 

En ik kwam toen naar zijn huis en ik heb daar gedeelten van Lucifer van Vondel voorgedragen, wat hem wel enigszins impressioneerde, maar hij vond het toch niet goed genoeg, waarop hij merkwaardigerwijze genoeg de Lucifer van de boekenplank haalde en mij de hele Lucifer die middag voorgelezen heeft. Van het begin tot het eind. Dat maakte een dusdanige indruk op me dat ik dacht: ja, dit is absoluut wel de man die zoveel liefde voor het toneel heeft, zulke bestrevingen heeft, dat ik me bij hem op mijn gemak zou voelen.

 

Zijn eerste rol is de engel Raphaël in Adam in Ballingschap van Vondel. Ik moest twee doornenkroontjes op het hoofd van Adam en Eva zetten. Een grote en een kleine. En natuurlijk zette ik ze de verkeerde op.

 

"Daarna moet hij de gerechtsengel Uriël leren en krijgt die rol met de bemerking, dat hij zich niet moet verbeelden 't beter te kunnen dan Dr. N. (iemand met een spraakgebrek)."

  Terug