In De getemde feeks van Shakespeare mag de jongste dochter niet van haar vader trouwen voordat zijn feministische oudste dochter Katharina een man heeft. Met de bruidsschat in het vooruitzicht wil Petrucio dat wel op zich nemen. Hij speelt humoristische vernederende veroveringsspelletjes met haar tot ze zich onder protest aan hem overgeeft en ten slotte zijn gehoorzame vrouw wordt. Zie verder  

 

Desondanks geeft Van Dalsum zijn Petrucio een menselijke allure. Hij speelt de rol zo sterk, dat "men met zijn Kaatje te doen kreeg" (Uyldert, Algemeen Handelsblad 28 sept. '41) en geeft de voorstelling een daverende  vaart: "Het toneeltje [van het Muzieklyceum] was dikwijls geheel gevuld met de acteurs, van wie sommige zelfs met de hoofden tot bijna de plafonds reikten en het daverde dikwijls zo van de stemmen dat het geheel - ook door de grote vaart in de opvoering - nu en dan een min of meer chaotische indruk maakte" (Schuil, Haarlems Dagblad 2 nov. '41). Maar gelukkig gaat de voorstelling ook in alle grote schouwburgen van Groningen tot Maastricht voor enthousiaste volle zalen. In de grimmige oorlogstijd kunnen de mensen deze wervelende cabareteske show erg waarderen.

 

Een jaar eerder trad Van Dalsum al eens te gast op in een cabaret in het Centraal Theater. Nu laat hij de bekende actrice en cabaretière Fien de la Mar de hoofdrol spelen, die ondanks "Neeee, meneer, ik heb nog nooit gesjeekspierrrd" (interview Het volk) in Van Dalsum's regie sterk tot een vinnige maar vrouwelijke Katharina komt. Ook de rest van de cast is uitzonderlijk wegens de nieuwe generatie acteurs, die net van de toneelschool is. Schuil in het Haarlems Dagblad: "Ik heb bewondering voor wat Van Dalsum met veelal jonge, ongeroutineerde krachten heeft weten te bereiken. Er kwamen zeer vele namen op het programma voor, die ik nog nooit had gehoord". In De getemde feeks en reprises in 1941 van Eindexamen, Het Chinese landhuis en Van den Vos Reynaerde debuteren Cas Baas, Jan van Herwijnen, Riek Schagen (dienstmeisje bij Van Dalsum, die les van hem kreeg, omdat ze zo graag aan het toneel wilde), Wim Vesseur en Madalon Walberg (later getrouwd met Cas Baas). Andere onbekende namen zijn Jaap Engelberts, Wim Greilinger, Mies Hagens, Gerrit Lindenberg en Joseph Schoen. De meer gevestigde acteurs in De getemde feeks Anton Burgdorffer, Johan Fiolet als de vader van Kaatje, Johan Schmidtz, Ferd. Sterneberg,  Paul Storm als geestige Gremio en Edwin Thomas (later getrouwd met Mies Hagens) hebben groot succes.

 

  Terug