Van Dalsum wordt gevraagd voor de viermans tentoonstelling Zij schilderen óók bij het kunstgenootschap Pictura in Groningen, omdat Toon Hermans het laat afweten. Die had ook beter gepast bij de andere exposanten Jan de Cler, Alex de Haas en Bert Robbe, die aanvankelijk begonnen als tekenaar of schilder, maar later bekend werden met populaire radio- en Tv-programma's. Hij exposeert hier zestien aquarellen en schilderijen.

 

schilder_t244

Café aan het strand, aquarel, Bretagne, collectie en foto SvD

 

In 1960 zijn de Van Dalsums op vakantie in Bretagne met Ro Mogendorff en het echtpaar Verwey. Geïnspireerd door Kees Verwey, begint hij daar te aquarelleren (zie ook de tentoonstelling bij Van Stockum 1965). De figuren links op bovenstaande aquarel zijn waarschijnlijk Do van Dalsum en Kees Verwey.

 

schilder_t245

Boten op de helling, aquarel, Cancale, collectie en foto SvD

 

schilder_t246

Kees Verwey, aquarel, Cancale 1960. Beiden schilderen hetzelfde onderwerp, maar vanuit een ander perspectief. Van Dalsum zat op de helling en Verwey zat links van hem onder aan de helling.

 

schilder_t247

Boten aan het strand, aquarel, Bretagne. Particulier bezit en foto Tuitjehorn

 

Ongeveer een jaar later schildert van Dalsum samen met Ro Mogendorff ook een haven met boten dichter bij huis.

 

schilder_t248

Haventje Spakenburg, olieverf, collectie en foto SvD

 

Maar het meeste werk op deze tentoonstelling is van recenter datum en gemaakt in en rond Eenigenburg, waar hij sinds 1964 woont.

 

schilder_t249

Winter in Eenigenburg, olieverf, collectie en foto SvD

 

De tuin van Van Dalsum grenst aan de eeuwenoude terp 't Hoog, waar een 17de eeuws landarbeidershuisje op staat. Hij koopt de helft van deze terp en bestemt het huisje als gastenverblijf. Dit is het zicht op de terp vanuit zijn huis. De stolpboerderij op de achtergrond is inmiddels ter ziele.

 

schilder_t250

Stilleven met fetisj, olieverf, collectie en foto SvD

 

Dit stilleven is gemaakt in het atelier in Eenigenburg. Linksboven de balken van het vierkant van de boerderij. De fetisj is van mij (SvD) afkomstig. Ik sneed hem eens voor de grap uit een houten balkje. Op deze tentoonstelling hingen ook vier andere recente stillevens, waarvan de huidige verblijfplaats onbekend is.

 

schilder_t251

Strand Callantsoog, olieverf, collectie en foto SvD

 

De duinen met strand en zee zijn een geliefd onderwerp van Van Dalsum. Callantsoog, toentertijd evenals Eenigenburg behorend bij de gemeente Zijpe, is een badplaatsje zonder veel opsmuk ten noordwesten van Eenigenburg, waar dezelfde houten hutjes nog steeds op het strand staan.

 

schilder_t252

Hoge duinen, olieverf, collectie en foto SvD

 

Dit is waarschijnlijk Hargen bij Groet, 10 km ten zuidwesten van Eenigenburg, waar Van Dalsum in de jaren twintig en dertig vaak schilderde en optrok met zijn vrienden. Links de zee, rechtsboven de puntdaken van West-Friese stolpboerderijen.

 

  Terug