Omdat David Koning, hoofd dramaturgie van de NCRV, enkele jaren geleden een internationale tv-uitwisseling tot stand bracht, is Van Dalsum ook op de Engelse BBC te zien in Nathan en Tabileth van Barry Bermange, waarin hij Nathan speelt en Nell Knoop Tabileth, "twee oude mensen, die eigenlijk zichzelf hebben overleefd en teren op wat jeugdherinneringen. Het bezoek van hun zoon (Wies Andersen) komt ongelegen, omdat het de sfeer van mijmeringen doorbreekt" (De Telegraaf 28 maart 1970).

 

schilder_t267

Van Dalsum en Nell Knoop als Nathan en Tabileth, opgenomen op Kasteel Groeneveld in Baarn en nagesynchroniseerd voor de BBC. Foto cover NCRV gids, 21 maart 1970 no 12. Nell Knoop, die haar glorietijd had bij Van Dalsum en in de oorlog bij de verzetsgroep van Gerrit van der Veen zat, overlijdt in 1971.

 

Videofragment Nathan en TabilethMies en Scène (3 min.)

 

Ook in het kader van deze internationale TV-uitwisseling speelt Van Dalsum Herodus in De Koning der Joden. "Praktisch een monoloog, bleef dit een vol uur boeien als de spannendste detective of thriller, tientallen keren boeiender en spannender dan welke Vic Singel [detectiveserie Ned. TV] ook" (De Telegraaf, 28 dec. 1970).

 

schilder_t268

Van Dalsum als Herodes in De koning der Joden voor de NCRV TV op eerste Kerstdag; auteur Conor Cruise O'Brien, TV bewerking door David Koning en Stephan Felsenthal, regie Gerard Rekers.

 

Herodes was ten tijde van Christus de koning der Joden. De Ierse dichter en diplomaat bij de Verenigde Naties Conor Cruise O'Brien "laat hem verschijnen in een vergadering van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om zijn beleid van destijds uiteen te zetten en te verdedigen. Herodes beroept zich aanvankelijk geheel op de grootse daden, die hij gedurende zijn bewind heeft verricht: de bouw van een tempel, een theater en een arena, de aanleg van een havenstad met een marmeren strandpromenade, een rioleringssysteem, en de distributie van voedsel onder de armen. Bij herhaling verklaart hij zich onschuldig aan de kindermoord in Bethlehem, met de mededeling dat hij vier jaar voor het begin van de jaartelling is overleden. Hij vraagt zich gedurende een heftige discussie met afgevaardigden en toehoorders af of latere leiders van volken en staten [zoals Kennedy en Lumumba] in vergelijkbare situaties zich niet aan dezelfde middelen van bloedvergieten te buiten zouden zijn gegaan" (Het Vrije Volk, 22 dec. 1970).

 

Ten tijde van de opnames rijdt Van Dalsum bij Eenigenburg, waarschijnlijk verblindt door de zon, met zijn auto in een sloot. Hij komt er vanaf met lichte verwondingen. David Koning vergaat het slechter. Twee maanden later komt hij om bij een auto-ongeluk: 

 

schilder_t269

Bij de crematie van David Koning op Westerveld, v.l.n.r. Do en Albert van Dalsum, Josephine van Gasteren en Ank van der Moer. Foto Jan Stappenbeld.

 

  Terug